Forsiden // Sakprosa og essays // Biografier og memoarer // Fra Luther til Peter

Dag Øivind Østereng

Fra Luther til Peter

En pilegrims bekjennelser

Kr 349,-   Antall:

Last ned omslag
Tips en venn!
Se forsiden | Baksiden
Forlag: Efrem forlag
Utgivelsesdato: 17.10.2017
ISBN: 9788292922491
Språk/målform: Bokmål
Innbinding: Innbundet
Sidetall: 288
Beskrivelse

«Den 12. april 2016 kan VG, TV2, NRK … slå opp med store bokstaver: 'Prest slutter i protest!' … og gir også meg assosiasjoner til en firkantet, bastant og litt affektiv type med markeringsbehov.»

DAG ØIVIND ØSTERENG
(f. 1970) beskriver her et av flere krevende øyeblikk som talsmann for de såkalte Carissimi-prestene i Den norske kirke. Et par måneder senere bekjentgjorde han i programmet «Torp» i NRK, sin konvertering til Den katolske kirke.

Hans beretning foreligger nå mellom permer, som et oppgjør uten opprør. Hans bok vitner om en vandring der erkjennelser får følger og blir styrende for valg – tross konsekvenser – og har fått tittelen:

«Fra Luther til Peter – en pilegrims bekjennelser»
Selv kaller han det en pilegrimsvandring tilbake til Kirkens tro.

 

 

2017 ER FEMHUNDREÅRSMINNET for Martin Luthers 95 teser og det reformatoriske gjennombruddet; det gir anledning til en fornyet gjennomtenkning av selve reformasjonen, dens virkninger og frukter i et historisk, kirkelig og økumenisk lys. Dette utgjør tråder gjennom Østerengs eget liv. Fra Luther til Peter – er hans åndelige biografi.

Hvordan ser en slik pilegrimsvei ut? Hva skal til for å gjøre de valg han har gjort? Hvilke erkjennelser har ledet ham? Boken er en ærlig fortelling om viljen til å tenke kritisk om seg selv og egen tradisjon, uten å forkaste troen.

PATER KJELL ARID POLLESTAD formulerer det slik: «Dag Øivind Østereng […] hadde ingen planer om å forlate den kirken han ble ordinert til prest i […] Hvor smertelig den [erfaringen] var, både for troen og livet, er skildret i denne boken. 

Men dette er bare én av etappene i Dag Øivind Østerengs spennende trosvandring, som begynte i Norsk Luthersk Misjonssamband og førte ham til Den katolske kirke. Hvert eneste skritt er belagt med rik teologisk refleksjon, og det i en provins av teologien som tradisjonelt har fått lite oppmerksomhet her til lands, nemlig læren om kirken. Østereng har gått til Bibelen og bekjennelsen og gjort funn som rusker kraftig opp i tilvante tankemønstre. 

Dette er en viktig økumenisk bok, som alle reflekterende kristne vil ha utbytte av å lese, ikke minst vi katolikker.»

SOFIE BRAUT, lærer og skribent, medlem av Stavanger bispedømmeråd og styremedlem i Frimodig kirke, sier om boken:
«Ærleg, klokt og engasjerande om å bli framand i eiga kyrkje - og om å finna ein stad å høyra til. Dag Øivind Østerengs historie er både vidfemnande og nær; ei personleg reiseskildring frå eit norsk kyrkjelandskap i rask forandring, men først og fremst eit viktig innblikk i kampen for å behalda Bibelen som fundament for liv og teneste.»

FORFATTER KONKLUDERER SLIK: «Sannheten er at Den katolske kirke styrker meg betraktelig i troen på Jesus Kristus som Herre.»

BOKEN DOKUMENTERER OGSÅ en viktig del av nyere norsk kirkehistorie sett innenfra. Kirkekampen ved den såkalte Tunsberg-saken og Carissimi blir grundig kommentert. Dette er en spennende og dramatisk historie. Her representerer Østereng en kritisk røst til utviklingen Den norske kirke har tatt.

Anmeldelser

Tekstutdrag

Forfattere / Bidragsytere:


Dag Øivind Østereng, teolog, prest og nasjonalt kjent som talsmann for Carissimi-prestene i Den norske kirke. Han bekjentgjorde sin konvertering til Den katolske kirke på NRK Torp høsten 2016.
Les mer