Forsiden / Kjell Arnold Nyhus

Kjell Arnold Nyhus

 
Kjell Arnold Nyhus er født i 1952, er teolog, forfatter og sjelesørger og har vært prest i Den norske kirke i 30 år. Han er nå fengselsprest ved Hamar og Ilseng fengsler. I 1999 fikk han Statens Olavsstipend for å skrive om Gud i nyere norsk litteratur. Hans første bokutgivelse, om Jon Fosse og mystikken, er støttet av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
 
 
Bøker i salg
TittelUtgittPrisInnbinding 
U Alminnelig - Jon Fosse og mystikken23.09.2009 kr Innbundet
Om forfatteren

Kjell Arnold Nyhus sitter i dag i redaksjonen for tidskriftet "Praktisk teologi". Han har hentet innsikt og kunnskap fra så ulike områder som karismatikk og kristen mystikk, fjellsport og studier av nyere norsk litteratur.

Han har publisert en rekke artikler i skjæringsfeltet mellom litteratur og teologi, bl.a. om Dag Solstad, Hanne Ørstavik og Arnold Eidslott. Han er medforfatter av boka ”Opgørets dramatiker”, Anis forlag, København 2008.

Nyhus er ikke først og fremst teoretiker, men en formidler med særlig interesse for litteraturens eksistensielle og religiøse dimensjoner. Vi merker hans fortrolighet med det stoffet han skriver om. Han mener god litteratur gjør virkeligheten større og det menneskelige overmot mindre.  


Anmeldelser

Vårt Land med strålende anmeldelse (07/10/09):
... en bok som er preget av dyp innlevelse så vel som store kunnskaper både om kristen mystikk og Fosses forfatterskap...

... slik fremhever og utvider han forståelsen av et forfatterskap som litt for ofte blir omtalt som hverdagslig og minimalistisk...

...invendinger taler likevel til Nyhus fordel. Han har skrevet en bok som engasjerer, og som dessuten er en fin innføring i mystikkens tankeverden...

... kirken trenger slike prester, litteraturen også...


God anmeldelse i Bergens Tidende
(28/09/09) Hverdagsmystikk 

Denne boken er (...) en kontemplasjon mer enn en systematisk analyse. Dette underbygges av det foredlede språket, klart, flytende og billedrikt som det er.  
    «U Alminnelig» gir et svært virksomt møte med Fosses skrivekunst fra et kristent erfaringssted. Jeg våger å hevde det, selv om jeg selv ikke er en troende. For, som Fosse vil lære oss: skriften er flertydig. Og bare begynnelsen. Les mer
 

Bibliografi:

  • U Alminnelig – Jon Fosse og mystikken, Efrem forlag 2009
Forfatteren og dramatikeren Jon Fosse fyller 50 dette året. Hans internasjonale suksess er oppsiktsvekkende. Han regnes i dag som en av Europas ledende dramatikere. Kjell Arnold Nyhus viser oss hvordan Fosses litteratur er farget og influert av kristen mystikk, særlig slik den er å finne hos dominikanermunken Mester Eckhart.
Boka åpner Fosses litteratur og mystikken for et bredere publikum og viser oss en gjenkjennelig livsverden. Denne litteraturen bærer på innsikter og erfaring som aldri foreldes så lenge det finnes mennesker som vet at de ikke vet.
 
Dette er den første boka som i sin helhet forsøker å forstå Fosses litteratur fra mystikkens synsvinkel.

  • Publisert en rekke artikler i skjæringsfeltet teologi og litteratur.
  • Essay i antologien Kaj Munk, Opgørets dramatiker, Anis Forlag, København, 2008