Innsiktsfullt om Den indre borgen

Innsiktsfullt om Den indre borgen

12. juni., 2018

«Sprudlende, billedrik og menneskelig. Teresa av Avilas klassiske bok om bønn er langt fra mystisk.»

Slik åpner Erling Rimehaug sin innsiktsfulle anmeldelse av Den indre borgen. Dette er Efrem forlags nyeste utgivelse, og det er første gang klassikeren, som har preget europeisk åndsliv i 500 år (dog ikke i en luthersk bastion som Norge) gjøres tilgjengelig på norsk.   

Rimehaug framhever at boken, tross at det er en middelaldertekst, «fortsatt er levende etter 500 år.» 

Rimehaug mener trolig – som Teresa selv – at Jesu menneskelige side er den kristne spiritualitetens kjerne; «Hun insisterer på at det viktigste er betraktningen av og meditasjonen over Jesus som menneske. Det er denne jordnære menneskeligeten som gjør at boken slett ikke er mystisk og utilgjengelig.»

Likevel er de mystiske elementene stadig nevnt og gis en naturlig plass i en kontemplativ tilværelse. Men som Teresa advarer: Dersom vi forsøker å frambringe dem, vil vi utsette oss for forførelser både fra vår egen innbilning og  fra Djevelen. Og når vi når fram til det sjuende rommet, vil slikt opphøre. 

«Det sjuende rommet»: Teresa benytter hovedmetaforen Den indre borgen, og de ulike stadier mot foreningen med Gud (det syvende) for boliger eller rom. «De sju rommene er mer et pedagogisk grep enn en skjematisk beskrivelse av en vei alle må vandre», skriver Rimehaug. 

Boken er tilgjengelig gjennom enhver norsk bokhandel, eller den kan bestilles her 

Vi sender portofritt og med såkalt maks (tilgjengelig) rabatt! 

 

 Legg igjen en kommenar

Kommentaren vil bli godkjent før den blir synlig


Også i Aktuelt

Adventstid – unn deg korte lommer av stillhet!
Adventstid – unn deg korte lommer av stillhet!

29. november., 2020

Advent betyr for oss som kjent å vente/ventetid. I betydningen forberede seg på det som kommer (Advent = lat. «komme»). Med boken Med tomme hender : Bønner i ventetider har Ulla Käll kommet oss i møte med hjelp til å sette av en stund i forventning hver dag.

Les mer

Kulturrådet kjøper inn den kritikerroste romanen «Lutheri!»

13. februar., 2018

Når Lutheri!, Efrem forlags første roman for voksne, får gode anmeldelser i både Vårt Land, Tønsberg blad (terningkast 5) Dagen og St Olav – katolsk kirkeblad, og endatil er blitt innkjøpt av kulturrådet, er det bare å glede seg.

Les mer

Gode anmeldelser for Steinene roper

13. februar., 2018

I anmeldelsene figuerer vendinger som "uhyre interessante bok" (Dagen) og "på det sterkeste vil oppmuntre mange til å lese" (Utsyn). Dette er gledelig og understøtter at boken Dagfinn Stærk har skrevet, er svært berikende.

Les mer

Motta vårt nyhetsbrev!

Følg mednyheter og gode tilbud fra Efrem forlag.